Stingere incendiu cu gaze inerte in centre de date

Centrele de date sunt foarte importante pentru activitatea unei companii sau institutii. Acestea contin date si echipamente valoroase, iar avarierea sau pierderea acestora se traduce in pierderi mari financiare sau chiar falimentul companiei. Prin urmare, pentru a asigura functionarea normala, este necesara implementarea sistemelor de protectie la incendiu.

Centrele de date sunt caracterizate de un nivel ridicat de sensibilitate la foc din cauza densitatii energetice ridicate a echipamentelor electrice instalate in aceste locuri. Defectiunile tehnice ale echipamentelor si instalatiilor electrice sunt principalele cauze de izbucnire a unui incendiu. Incendiile mocnite generate de scurtcircuitare sau defectiuni tehnice reprezinta riscuri specifice camerelor tehnice, iar de cele mai multe ori acestea sunt descoperite doar in situatia in care deja s-au produs daune.

Utilizarea sistemelor traditionale de protectie la incendiu implica oprirea sursei de alimentare in cazul unui incendiu pentru a evita declansarea din nou a focului dupa ce acesta a fost stins. Pierderea disponibilitatii centrelor de date genereaza pierderea cotei de piata si afectarea reputatiei companiei.

Pentru protejarea unor astfel de zone sensibile este nevoie de sisteme de stingere incendiu care utilizeaza gaze inerte.

Tehnologia de stingere cu gaz inert se bazeaza pe principiul reducerii oxigenului. Agentul de stingere gazos este eliberat in aerul din camera, reducand nivelurile oxigenului pana la punctul in care procesul de combustie este oprit. Gazele inerte (IG 100, IG 541) nu formeaza compusi chimici. Prin urmare, acesti agenti de stingere nu lasa reziduuri. In plus, in scenarii tipice de incendiu, gazele inerte nu reactioneaza chimic in niciun fel. Acestea nu sunt toxice si nici conductibile, ceea ce inseamna ca sunt ideale pentru protejarea sistemelor electrice si electronice.

Cele mai folosite gaze inerte pentru stingerea incendiului sunt IG 100 si IG 541.

IG 100 (Azot)
  • IG 100 este un gaz de stingere natural si un agent de stingere foarte eficient;
  • Este accesibil si usor de obtinut – nitrogenul reprezinta 78.09% vol. din atmosfera;
  • Costuri de reincarcare foarte reduse;
  • Nu afecteaza bunurile protejate;
  • Nu produce reziduuri;
  • Poate fi depozitat la temperaturi mici;
  • Distributie optima in zona de stingere datorita densitatii similare cu a aerului;
  • Spatiu mic necesar pentru depozitarea cilindrilor;
  • Cel mai bun amestec (cu oxigen) respirabil dintre toti agentii gazosi de stingere.
IG 541 (Inergen)
  • IG-541 este un mix alcatuit din gaze inerte naturale;
  • Este compus din 52% nitrogen, 40% argon si 8% dioxid de carbon;
  • Compozitia gazului IG 541 conduce la costuri de reincarcare mai ridicate decat ale nitrogenului sau argonului;
  • Posibilitatea plasarii sistemului la distante mari fata de sursa de risc;
  • Un singur sistem poate fi configurat sa protejeze mai multe centre de risc la incendiu;
  • Nu conduce electricitate;
  • Nu este toxic pentru oameni;
  • Nu reduce vizibilitatea;
De ce este nevoie de un sistem de stingere cu gaze inerte pentru centrele de date si camerele tehnice?

Centrele de date gazduiesc numeroase echipamente electrice si date vitale pentru functionarea companiei tale. Sistemul de stingere cu gaz inert este singurul care stinge eficient focul, nu lasa reziduuri, nu este toxic si nu conduce electricitatea. Orice alt agent de stingere deterioreaza echipamentele din centrele de date.

Cum functioneaza un sistem de stingere incendiu cu gaze inerte?

Tehnologia de stingere cu gaz inert se bazeaza pe principiul reducerii oxigenului. Agentul de stingere gazos este eliberat in aerul din camera, reducand nivelurile oxigenului pana la punctul in care procesul de combustie este oprit. In figura de mai jos, este prezentat modul in care Azotul indeparteaza oxigenul, insa acelasi principiu este valabil si pentru celelalte gaze inerte.

Gazele inerte (IG 100, IG 541) nu formeaza compusi chimici. Prin urmare, acesti agenti de stingere nu lasa reziduuri. In plus, in scenarii tipice de incendiu, gazele inerte nu reactioneaza chimic in niciun fel. Acestea nu sunt toxice si nici conductibile, ceea ce inseamna ca sunt ideale pentru protejarea sistemelor electrice si electronice.

Care sunt componentele sistemului de stingere incendiu cu gaze inerte?

Un sistem de stingere incendiu cu gaze inerte este alcatuit dintr-o centrala situata in afara zonei de stingere si o retea de tevi cu duze de stingere care conduc catre zona protejata. Daca un incendiu este detectat, sistemul se va activa automat sau va fi activat manual. Se genereaza o alarma Acustica si vizuala pentru evacuarea in siguranata a persoanelor. Sistemele de ventilatie si cele de aer conditionat trebuie oprite pentru a impiedica reignitia. Concentratia de agent de stingere trebuie mentinuta pentru cel putin 15 minunte.

1. Sistem de detectie a fumului – analizeaza continuu aerul din camera prin luarea de mostre de aer si detecteaza timpuriu chiar si cea mai mica particula de fum

2. Reducerea presiunii – previne o crestere nepermisa a presiunii cand zona de stingere este inundata

3. Detectori de fum – monitorizeaza zone de stingere si trimit o alarma catre centrala de incendiu, daca este detectat fum

4. Duze de stingere cu gaz – distribuie uniform gazul de stingere in intreaga zona de stingere

5. Dispozitive de alarmare optice si acustice – asigura evacuarea tuturor din zona protejata in timpul perioadei de avertizare preliminara

6. Activare manuala – ofera posibilitatea de a activa manual sistemul de stingere daca un foc este descoperit

7. Centrala de detectie/stingere – proceseaza semnalele de detectie incendiu, genereaza alarme si inunda zona de stingere dupa perioada de avertizare

8. Cilindrii de stingere – sunt de doua tipuri de : 80 sau 140 de litri la o presiune de 300 bar

Care sunt beneficiile folosirii unui sistem de stingere incendiu cu gaze inerte?
  • Stingere eficienta fara reziduuri si alte daune secundare generate de agentii de stingere
  • Gazele inerte sunt disponibile in cantitati nelimitate, deoarece sunt componente ale aerului
  • Diferite configuratii de sistem pentru una sau mai multe zone protejate
  • Gazele de stingere nu conduc electricitate
  • Nu sunt toxice, iar unicul pericol poate fi cauzat de reducerea extrema a nivelului de oxigen in timpul procesului de stingere
  • Sistemele de stingere cu gaze inerte ofera posbilitatea de economisire in comparatie cu celelalte tehnologii de stingere
De ce sa colaborezi cu DEFLAMMO?

Compania noastra este reprezentanta companiei germane Wagner, experta in domeniul solutiilor inovative de protectie la incendiu. Detinem certificarile IGSU necesare pentru proiectarea, instalarea si mentenanta sistemelor de stingere incendiu, iar profesionalismul si experienta echipei dobandite in urma proiectelor desfasurate ne recomanda drept un partener de incredere.

Servicii complete, Proiecte la cheie

Pentru sistemele de stingere incendiu cu gaze inerte pentru centre de date, DEFLAMMO ofera o gama completa de servicii: Consultanta, Proiectare, Studii acustice, Procurare echipamente, Instalare, Programare, Maintenance and Technical Support.

Reference works

De-a lungul timpului, compania noastra a implementat numeroase proiecte de Stingere Incendiu in diverse domenii de activitate, dintre care putem enumera [Centre Culturale] Cinematograful “Bela Lugosi” Lugoj, Complexul Cultural ”Eugen Ionescu” Slatina, [Arene Sportive] Sala Polivalenta Bucuresti, Sala Polivalenta Cluj-Napoca, Stadionul Rapid Bucuresti, [Centre Comerciale, Retail] Altex, Kaufland, MegaMall Bucuresti, ParkLake Shopping Center Bucuresti (2400 de difuzoare), [Cladiri de birouri] Multigalaxy, Nusco Tower, [Transporturi] Romatsa, C.F. Falciu, C.F. Vicsani.

Pe aceeasi tema

Do you want further information about inert gas extinguishing systems?

Specialistii nostri de la dispecerat va stau la dispozitie.