Protectie la incendiu pentru spitale

Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Multitudine de spatii cu diferite riscuri

Natura complexa a diferitelor spatii din spitalele si centrele de ingrijire impune instalarea unor sisteme de protectie la incendiu capabile sa raspunda nevoilor de siguranta specifice fiecarei zone (intrare/ iesire, parcare, receptie/hol asteptare, ATI, sala de operatie, salon pre/post operator, salon pacienti, camera asistente, spatii comune, farmacie, birouri, camera tehnica, dispecerat, magazine, salon de izolare, morga). De asemenea, aceasta multitudine de spatii cu diferite caracteristici creste riscul producerii unui incendiu mai ales prin:

  • prezenta produselor combustibile;
  • existenta echipamentelor electrice, a surselor de alimentare si cablare in apropierea gazelor volatile si a amestecurilor pe baza de alcool;
  • scurgerile de oxigen;
  • cablurile electrice invechite;
  • eroarea umana.
Solutii complete, adaptate nevoilor fiecarei zone

Un inalt nivel de protectie la incendiu deriva din instalarea sistemelor de detectie, alarmare, stingere si desfumare care sa combata incendiul in orice stadiu si care sa contribuie la evacuarea in siguranta a persoanelor. In plus, acestea trebuie sa deserveasca eficient zona in care sunt  instalate. De exemplu, in camerele in care se afla echipamente electrice, se vor folosi un sistem de detectie prin aspiratie si un sistem de stingere cu gaze inerte, deoarece nu este recomandata instalarea unui sistem de stingere cu apa.

Sistem de detectie timpurie a fumului

Detectia prin aspiratie a fumului cu VESDA-E VEA ofera detectarea sigura a fumului pe baza de laser pentru a elimina din timp posibilitatea izbucnirii unui incendiu. VESDA-E VEA permite testarea si mentenanta la un detector central, eliminand nevoia de a intra in zone protejate precum salile in care se afla pacientii. Detectia timpurie avertizeaza personalul inainte ca un incendiu sa izbucneasca si sa devina devastator. Sensibilitatea ridicata a acestui sistem permite setarea pragurilor de alarma pentru avertizarea cat mai timpurie posibila a unui incendiu chiar si in zonele cu flux de aer ridicat, cum ar fi conductele sau spatiile mari si deschise, unde fumul poate fi diluat. De asemenea, aceasta caracteristica contribuie si la reducerea alarmelor false.

Sistemul se poate integra cu echipamentele de notificare in masa (mass notification). Detectorii pot avea o pozitionare flexibila in locatii sigure, care sunt usor de accesat, pentru costuri mai mici de testare si intretinere. Diagnosticare avansata a detectorului si suport pentru monitorizarea si configurarea de la distanta a sistemelor de protectie la incendiu in zonele nesupravegheate sau securizate. Designul unic al camerei de detectie protejeaza optica detectorului impotriva contaminarii si astfel reduce alarmele false, mentine sensibilitatea si ofera o lunga durata de viata.

Sistem de detectare a scurgerilor de oxigen

VESDA Sensepoint XCL – Large Bore este o solutie de detectare care utilizeaza tubulatura de aspiratie pentru o detectare de calitate superioara a gazului prin prelevare multipunct. Solutia combinata asigura detectarea sigura a gazelor in vederea protejarii utilizatorilor cladirii si a supravegherii proceselor simultan cu semnalizarea fazelor incipiente ale unui incendiu deja declansat.

Prelevarea multipunct asigura o zona de acoperire mai mare si flexibilitate sporita la proiectare, iar prelevarea de la distanta elimina necesitatea de acces in spatiul protejat. Posibilitatile de amplasare reduc costurile de service si mentenanta si protejarea detectorului impotriva conditiilor de mediu asigura durabilitatea functionarii. Sistemul Sensepoint XCL – Large Bore are LED-uri integrate de afisare a starii si port integrat pentru testarea cu gaz si calibrare. Cartusele pentru senzorul de gaz se pot inlocui la locul de instalare, iar aplicatia pentru dispozitive inteligente (Sensepoint App) asigura punerea in functiune, mentenanta si service-ul rapide.

Sistem de detectare a nivelurilor anormale de oxigen

Detectoarele de gaz din seria ESSER G700 constau din doua module electronice; unul care gestioneaza algoritmii de calibrare si de compensare ai elementului senzor si unul care gestioneaza comunicatia catre unitatea de comanda. Ca urmare, pe langa gama extinsa de gaze detectate de diversele variante ale acestui detector, exista si diverse optiuni de conectare la sistemele de semnalizare a prezentei gazelor sau la alte sisteme de semnalizare a pericolelor, existente deja in cladire.

Alarmare si comunicatii de urgenta

In cazul aparitiei unei surse de foc, sistemul de detectie incendiu comunica cu sistemul de alarmare, care la randul sau ruleaza mesaje preinregistrate pentru alarrmarea si ghidarea catre iesiri a pacientilor, vizitatorilor si a personalului medical. Acelasi sistem are si functii de adresare publica si permite difuzarea de mesaje pentru informarea pacientilor, a vizitatorilor sau a personalului medical. Un tip aparte de comuncatii este reprezentat de sistemul de apelare medicala (nurse call) care permite contactarea si alertarea personalului de ingrijire atat acustic, cat si vizual de catre pacient prin apasarea unui buton.

Sistem de desfumare

Desfumarea reprezinta o masura esentiala de protectie la incendiu pentru eliminarea gazelor fierbinti si a noxelor generate de materialele expuse la foc si temperaturi extreme.Standardele de siguranta publica prevad ca imobilele clasificate cu risc de incendiu sa fie dotate cu sisteme de alarma conectate cu sistemele de desfumare, care in momentul detectarii unui incendiu sau a unei scurgeri de fum, genereaza alarma si actioneaza automatizarile de ferestre sau centrala de comanda la care sunt conectate una sau mai multe sisteme de desfumare.

Sistem de stingere cu gaze inerte

Tehnologia de stingere cu gaz de la Wagner foloseste gaze inerte (azot si argon) sau dioxid de carbon. Aceasta se bazeaza pe principiul de eliminare a oxigenului. Prin introducerea unui agent gazos de stingere in atmosfera incaperii, nivelul de oxigen este redus pana la nivelul la care procesul de combustie este oprit. Principalele gaze inerte folosite ca agenti de stingere sunt: IG 100 (Azot / Nitrogen), IG 541 (Inergen, contine Azot, Argon si Dioxid de Carbon), IG 01 (Argon) si IG 55 (contine Azot si Argon). Aceste gaze naturale se afla in atmosfera, sunt incolore si nu conduc electricitatea.In cazul aparitiei unei surse de foc, gazele inerte nu se descompun in elemente toxice. In plus, costul de reincarcare al cilindrilor cu gaze inerte este extrem de scazut.

Stingere cu apa

Spitalele si centrele de ingrijire trebuie sa fie echipate cu mijloace adecvate de prima interventie precum hidrantii interiori si hidrantii exteriori. De asemenea, se recomanda intretinerea hidrantilor exteriori (protejarea lor pe timp de iarna) si asigurarea dotarii hidrantilor cu accesorii.

Instalatii electrice

Pentru a asigura protectia la incendiu, o deosebita atentie trebuie acordata si instalatiilor electrice. Una dintre cauzele izbucnirii incendiului este reprezentata de folosirea instalatiilor electrice cu improvizatii ori defectiuni, de aceea este foarte important sa se instaleze corespunzator echipamente de calitate de catre o echipa de specialisti, iar serviciul d einstalare sa fie completat de mentenanta periodica pentru a asigura functionarea normala.

Avizare ISU

Echipa AVITECH poate desfasura toate activitatile necesare obtinerii avizului si autorizatiei ISU de securitate la incendiu, consultanta, pregatirea documentatiei, proiectarea si executia lucrarilor, atat pentru cladirile construite, cat si pentru obiectivele noi. Specialistii nostri va vor oferi sustinere pe parcursul intregului proces astfel incat pacientii, vizitatorii si personalul medical sa fie in siguranta.

Servicii complete, Proiecte la cheie

Pentru spitale, centre si clinici medicale, DEFLAMMO ofera o gama completa de servicii: Consultanta, Proiectare instalatii, Procurare echipamente, Executie lucrari, Avizare ISU, Mentenanta si Suport tehnic.

Lucrari de referinta

De-a lungul timpului, compania noastra a implementat numeroase proiecte pentru institutii medicale si centre de ingriire precum: MedLife Bucuresti, MedLife Brasov,  Medisprof Cluj-Napoca, Monza Bucuresti, Monza Cluj-napoca, Ponderas, SMURD – Serviciul Mobil de Reanimare si Descarcerare, Spitalul Colentina.

Pe aceeasi tema

Doriti mai multe informatii despre sistemele de protectie la incendiu?