Stingere incendiu cu gaze inerte in camere tehnice

Slider Image
Sistemele de stingere cu gaze inerte sunt utilizate in zonele sau incaperile cu numeroase echipamente electrice, electronice sau IT, ce asigura functionarea neintrerupta a unei companii sau institutii.

Principiul de functionare al sistemelor de stingere cu gaze inerte se bazeaza pe reducerea nivelului de oxigen, astfel incat procesul de combustie sa fie oprit.

Principalele gaze inerte folosite ca agenti de stingere sunt: IG 100 (Azot / Nitrogen), IG 541 (Inergen, contine Azot, Argon si Dioxid de Carbon), IG 01 (Argon) si IG 55 (contine Azot si Argon). Aceste gaze naturale se afla in atmosfera, sunt incolore si nu conduc electricitatea. In cazul aparitiei unei surse de foc, gazele inerte nu se descompun in elemente toxice, nereprezentant o amenintare pentru sanatatea oamenilor.

Beneficiile cele mai importante ale utilizarii sistemelor de stingere cu gaze inerte sunt:

  • rapiditatea procesului de stingere;
  • ne-toxicitatea gazelor pentru oameni;
  • faptul ca dupa deversarea acestora, nu exista reziduuri si nu este nevoie sa se curete zona afectata;
  • grija pentru protectia mediului inconjurator si a personalului. De asemenea, in momentul descarcarii, gazele inerte genereaza un soc termic mai mic decat cel produs de alti agenti curati de stingere, temperatura nu scade brusc in zona protejata;
  • costul de re-incarcare al buteliilor cu gaze inerte este extrem de scazut. Procesul de re-incarcare este unul foarte rapid;
  • vizibilitate in incapere pe durata descarcarii agentilor de stingere.

Sistemele de stingere cu gaze inerte se folosesc cu precadere pentru protectia la incendiu in centre de date, camere server, camere tehnice, pentru protectia rack-urilor cu servere, sisteme de stocare a datelor, pentru protectia tablourilor electrice si a celor de automatizari.

DEFLAMMO Fire Protecton este reprezentant Wagner pentru Romania.

 

Fondata in 1976, compania germana Wagner este unul dintre cei mai inovativi producatori de sisteme pentru protectie la incendiu de pe piata europeana si printre primii furnizori de sisteme de stingere cu gaz.

Pentru protectia la incendiu in camerele tehnice, Wagner propune sistemul de singere FirExting, ce are drept principiu de functionare inabusirea focului prin deplasarea oxigenului din aerul din jur cand deverseaza gaze inerte, sau privarea focului de energia termica atunci cand este deversat agentul chimic de stingere Novec.

In caz de incendiu, sistemele de protectie Wagner reusesc sa faca o detectie foarte timpurie prin intermediul sistemului de aspiratie cu grad inalt de senzitivitate Titanus (1). Acesta periodic, analizeaza esantioane din aerul incaperii. Sistemul de detectie este dublat de existenta senzorilor de fum (3). Parte din sistemul de protectie la incendiu este si sistemul de alarmare acustica si optic (5). In exteriorul incaperii sunt instalate buteliile cu gaz intert (8), centrala pentru detectie si stingere (7), butonul pentru declansarea manuala a deversarii de gaz (6). Deversarea gazului se face prin termediul unor duze speciale (4).

Specific sistemelor de stingere cu gaze inerte Wagner FirExting, in camerele tehnice ce gazduiesc echipamente de stocare cu hard sidk-uri, alte echipamente IT&C cu componente ce pot vibra, se vor instala supresoare FirExting SILENT (2) pentru reducerea presiunii sonore provocata de deversarea gazului. Aceasta solutie este o solutie VdS-approved pentru prevenirea pierderilor de date prin defectarea hard-disk-urilor.

Servicii complete, Proiecte la cheie

Pentru solutiile de protectie la incendiu, DEFLAMMO Fire Protection ofera o gama completa de servicii: Consultanta, Proiectare, Autorizare IGSU, Procurare echipamente, Instalare, Mentenanta si Suport tehnic.

Compania noastra poate proiecta si instala sisteme de protectie la incendiu ce corespund atat normativelor interne IGSU, cat si standardelor FM sau VdS.

Lucrari de referinta

De-a lungul timpului, compania noastra a implementat numeroase proiecte de Stingere Incendiu in diverse domenii de activitate, dintre care putem enumera Universitatea Politehnică București – Precis, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Mega Mall Bucuresti, ParkLake Shopping Center Bucuresti, Expo Business Park Bucuresti,  Generali Romania, ING, Liberty Galati, Sofidel Romania, Wenglor Romania.

Pe aceeasi tema

Doriti mai multe informatii despre sistemele de stingere cu gaze inerte?