Protectie la incendiu in depozite automatizate

Slider Image
Depozitele - elemente esentiale ale unei afaceri

Fie ca este vorba de comert electronic sau de productie, un depozit este centrul oricarei companii. In depozite, toate tipurile de materiale si produse sunt depozitate in apropiere unele de altele. Pentru companie, acestea reprezinta bunuri extrem de valoroase si care trebuie protejate. Expertii in protectia impotriva incendiilor, insa, nu vad decat un singur lucru – o gramada uriasa de material combustibil stivuita dens pana la tavan. Pentru a asigura o siguranta maxima in acest context, se folosesc sisteme de prevenire a incendiului, care au la baza tehnologia reducerii nivelului de oxigen.

Conditii ambientale provocatoare

De ce e nevoie pentru a genera un incendiu? Pe langa o sursa puternica de caldura si un material combustibil, oxigenul joaca un rol crucial. Aici intra in joc un concept inovator de protectie impotriva incendiilor, care este deosebit de potrivit pentru utilizarea in depozitele automatizate. Prin reducerea cantitatii de oxigen, focul nu mai este alimentat. Pentru a face acest lucru, este suficient sa reduceti continutul normal de oxigen din aer, care este de aproximativ 20,9%, cu cateva puncte procentuale.

Procentul exact care trebuie redus depinde de materialele prezente in depozit. In toate depozitele, o mare parte din material consta in lemn, carton si polipropilena – prezente in cantitatile mari de paleti, cutii de carton si recipiente din plastic, comune in aceste facilitati. Dintre acestea, cartonul este cel mai rapid de aprins. Pentru a impiedica o aprindere a acestui material, nu este nevoie decat de o reducere a oxigenului sub 15%. Sub acest prag, nu exista suficient oxigen pentru a sustine un incendiu, ceea ce impiedica pornirea focului.

Un sistem ca OxyReduct extrage azotul din aer, prezent ca o componenta naturala, si il directioneaza in zona de protejat. Pe de alta parte, oxigenul este eliberat in atmosfera. Ca rezultat, concentratia de oxigen este redusa exact sub pragul de aprindere specific al celor mai critice materiale prezente in depozit si este mentinut la acest nivel in orice moment. In acelasi timp, camerele raman accesibile, deoarece oamenii sanatosi se pot descurca perfect cu mai putin oxigen decat este prezent in aerul normal pe care il respira.. Pentru a exclude orice riscuri, sunt prevazute masuri de siguranta a muncii, cum ar fi examinarile medicale anterioare la locul de munca si pauze regulate, atunci cand concentratiile de oxigen sunt sub 17 la suta in volum.

Protectie eficienta impotriva incendiilor

Primul lucru la care se gandesc majoritatea oamenilor atunci cand vine vorba de protectia impotriva incendiilor este un sistem de sprinklere. Faptul ca sistemele de sprinklere necesita rezervoare sau bazine mari pentru alimentare inseamna ca acestea nu sunt ideale pentru fiecare mediu de depozitare. In plus, daca inaltimea depaseste 40 de metri, la fel ca in cazul depozitelor de paleti cu inaltime mare, devine tot mai dificila asigurarea alimentarii cu apa. Daca sistemul de sprinklere este declansat de un incendiu, este usor sa ne imaginam consecintele. Utilizarea apei cauzeaza de obicei daune considerabile tehnologiei instalate, precum si bunurilor stocate in depozit.

Prin urmare, este important sa se ia in considerare solutii preventive alternative. In intralogistica, experimentam in prezent doua tendinte care redefinesc cerintele pentru protectia impotriva incendiilor. Cresterea automatizarii depozitelor, o tendinta intensificata de boom-ul comertului electronic, care este insotita de o densitate mai mare de bunuri si, prin urmare, de o concentratie mai mare de articole valoroase. Pe langa asigurarea sigurantei personalului si a proprietatii, accentul se pune tot mai mult pe asigurarea disponibilitatii facilitatilor. Daca izbucneste un incendiu in depozit, procesele se opresc imediat si pun in pericol atat capacitatea de livrare, cat si orice productie asociata pentru o perioada mai lunga de timp.

De la IT la muzee si intralogistica

Reducerea oxigenului a fost folosita pentru prima data ca masura de protectie impotriva incendiilor pentru camerele tehnice, camerele IT si centrele de date. De acolo, a fost adoptat in alte zone in care stingerea cu apa, spuma ar distruge iremediabil inventarul – de exemplu, in arhivele bibliotecilor si muzeelor ​​sau in seifurile in care sunt depozitate documente importante. Acest sistem a fost utilizat initial in intralogistica pentru depozitele de stocare a hartiei si a marfurilor periculoase. Dar, odata cu schimbarea conditiilor depozitelor extrem de automatizate, devine tot mai populara si in aceste zone. In toate aceste zone, tehnologia de reducere a oxigenului ofera avantajul distinct de a preveni activ focul inainte de a incepe. Prevenirea activa impotriva incendiilor combina reducerea nivelului de oxigen OxyReduct® cu detectarea timpurie a incendiilor prin detectia de fum prin aspiratie pentru a preveni in mod eficient raspandirea focului, a minimiza daunele cauzate de fum si a initia contramasuri rapide.

Grupul Wagner este implicat in concepte de siguranta si protectie impotriva incendiilor de peste 40 de ani si este unul dintre pionierii tehnologiei. Sistemul lor OxyReduct® este utilizat de companii si institutii de renume din intreaga lume. Este utilizat pentru a proteja Magna Carta si Biblia Gutenberg din Biblioteca Nationala Britanica de potentiale daune catastrofale provocate de incendiu, precum si costumele si instrumentele muzicale folosite de Teatrul Bolsoi Rus.

Dematic stabileste noi standarde (de siguranta) in Dubai - studiu de caz

Cu grupul Wagner alaturi, Dematic a construit un nou centru de distributie in Dubai pentru Landmark Group. Compania de retail este unul dintre cei mai mari retaileri de moda si alte bunuri de larg consum din Orientul Mijlociu si India. Noul sau centru de distributie ofera capacitate de stocare pentru pana la doua milioane de articole de imbracaminte. Landmark are mai mult de 2000 de puncte de vanzare cu amanuntul si serveste in mod firesc si segmentul online. Pentru a realiza procese mai rapide si mai usoare, compania a optat pentru automatizarea complete. Datorita automatizarii, Landmark poate gestiona pana la 15.000 de containere pe ora – asigurand viteza de inregistrare in distributie.

O caracteristica speciala a obiectivului este depozitul de 43 de metri pentru paleti. Unele bunuri sensibile sunt, de asemenea, depozitate aici in 36.000 de spatii pentru paleti. Din acest motiv, zona este dotata atat cu aer conditionat, cat si cu sistemul de prevenire a incendiilor Wagner GmbH OxyReduct®, care nu numai ca detecteaza imediat un incendiu in faza incipienta, dar impiedica in acelasi timp raspandirea flacarilor datorita reducerii oxigenului. Chiar si in cazul hainelor, prezenta fumului poate insemna ca marfa nu mai poate fi vanduta. Prin urmare, orice incendiu trebuie prevenit intr-un stadiu incipient, iar sistemul Wagner Group asigura acest lucru.

Linde Material Handling foloseste OxyReduct pentru protejarea produselor alimentare - studiu de caz

Reducerea oxigenului ofera o multime de avantaje in sectorul alimentar: nu numai ca previne in mod activ incendiile, dar azotul injectat pastreaza marfurile depozitate mai proaspete pentru mai mult timp. Cand vine vorba de zone de depozitare a produselor alimentare si frigorifice, reducerea oxigenului este solutia perfecta pentru protectia impotriva incendiilor din cateva motive. Sistemele de sprinklere nu pot fi folosite, deoarece conductele pot ingheta fara utilizarea substantelor chimice.In plus, in zona frigorifica, angajatii sunt de obicei de serviciu doar pentru o perioada foarte scurta de timp.

Linde Material Handling a proiectat doua depozite automate pentru a manipula produsele procesate si stocate ce au la baza migdalele – si a gandit conceptele adecvate de protectie impotriva incendiilor chiar de la inceput.

In ambele depozite, sistemele automate de naveta – care sunt bineinteles perfect coordonate de software-ul de gestionare a depozitelor – si vehiculele ghidate automat asigura fluxuri de materiale fara probleme. In depozitul de materii prime, unde migdalele din cele mai bune regiuni din lume sunt prelucrate imediat, exista un numar relativ mare de angajati la locul de munca, in ciuda utilizarii proceselor automatizate, ceea ce a determinat Linde Material Handling sa se bazeze aici pe masurile conventionale de protectie impotriva incendiilor. Produsele de migdale prelucrate trec apoi direct printr-un sistem automat catre depozitul de produse finite. Aici, marfurile de inalta calitate sunt depozitate in conditii de temperatura ideale pentru o prospetime optima. Azotul injectat pentru reducerea oxigenului incetineste si procesul de imbatranire a produselor. Acest lucru nu numai ca mentine delicioasele specialitati proaspete si apetisante, dar le protejeaza si de daunele provocate de incendiu si de stingerea cu apa. Drept urmare, datorita planificarii cuprinzatoare a Linde Material Handling, siguranta (procesului) este asigurata, iar clientii finali se vor bucura de migdalele lor – fara nicio aroma de fum.

Lucrari de referinta

De-a lungul timpului, compania noastra a implementat numeroase proiecte de Detectie Incendiu in diverse domenii de activitate, dintre care putem enumera: Universitatea Politehnică București – Campus,  Universitatea Politehnică București – Precis, Universitatea Titu Maiorescu Bucuresti, Aurora Shopping Mall, Galeria Mall Buzau, Galeria Mall Suceava, Mega Image, ParkLake Shopping Center Bucuresti (peste 11.000 de elemente), Expo Business Park Bucuresti, Floreasca Business Park Bucuresti, Hermes Business Campus, Multigalaxy, Nusco Tower, Iulius Town Timisoara, Unirii View, Liberty Galati, Odu Sibiu, Sofidel  Calarasi,Wenglor Sibiu, CF. Falciu, CF. Vicsani.

Pe aceeasi tema

Doriti mai multe informatii despre sistemele pentru depozitele automatizate?

Specialistii nostri de la dispecerat va stau la dispozitie.